//=$col1_visible;?>
//=$col1_visible;?>
Blefarochalasis en ooglidcorrectie
Blefarochalasis en ooglidcorrectie
//=$text05;?>Wat is blefarochalasis oftewel 'hangende bovenste oogleden'?
De huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen dan ook in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden. Een gering teveel aan huid in de oogleden is alleen cosmetisch storend. Wanneer de huid echter over de ooglidrand hangt veroorzaakt dit beperkingen van het bovenste gezichtsveld. Vaak verslapt niet alleen de huid, maar ook het onderliggende bindweefsel. Hierdoor kan vet uit de oogkas naar voren gaan uitpuilen. Dit veroorzaakt zwelling van het ooglid.
Een ooglidcorrectie is een procedure waarbij de overtollige huid en het uitpuilende vet van de bovenste oogleden wordt verwijderd en waarbij en de onderliggende bindweefsellaag strakker wordt gemaakt. Er zal altijd een kleine huidplooi zichtbaar blijven omdat u deze huid nodig heeft om zonder spanning de ogen te kunnen sluiten. Deze werkwijze geeft een 'natuurlijker' eindresultaat
Waarom dan toch naar de huisarts?
Een ooglidcorrectie van de bovenste oogleden waarbij er slechts sprake is van een teveel aan huid in de oogleden is veelal technisch een eenvoudige ingreep die kan worden uitgevoerd door een huisarts met chirurgische ervaring.
U mag van ons verwachten dat de ingreep wordt uitgevoerd met de juiste instrumenten en onder de juiste (hygiënische) omstandigheden in een daarvoor geschikte ruimte (behandelkamer). Het is wel van belang tevoren de verwachtingen ten aanzien van de ingreep en het resultaat goed te bespreken. Voor, en 6 weken na de ingreep worden foto’s gemaakt om de begin- en eindsituatie vast te leggen.
Daarnaast vinden wij het belangrijk om laagdrempelig contact te houden met u tijdens de herstelfase.
Wie komen in aanmerking?
In principe mensen met “klachten” van hangende oogleden, zoals hoofdpijn, veel fronsen, problemen met zien en een vermoeid of zwaar gevoel in de regio van de oogleden. Indien U wenst in aanmerking te komen kunt U bij ons een afspraak maken. Dit geldt took voor mensen van buiten het eigen praktijkgebied. In het eerste consult wordt de werwijze,risico's en verwachtingen uitgelegd en besproken, nadien wordt de datum gepland voor de ingreep.
Van belang te weten voor de behandeling
Om bloeding tijdens en na de operatie zoveel mogelijk te beperken is het van groot belang dat u geen bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Als u anti-stollingsmiddelen gebruikt via de trombosedienst, moet dit van tevoren worden gestaakt na overleg met uw huisarts of internist. Het gebruik van aspirinepreparaten moet 7 dagen van tevoren worden gestaakt, in overleg met de huisarts. De aspirine kan in het algemeen een dag na de ingreep weer worden hervat. Het gebruik van paracetamol is zowel voor als na de ingreep toegestaan. Pijnstillers van het type Brufen, Diclofenac en Naproxen moeten bij voorkeur twee dagen van tevoren worden gestaakt.
Tevens wordt aanbevolen om vanaf twee dagen voor de behandeling geen alcoholische dranken te nuttigen en niet te roken. Laat het ons weten of u overgevoelig bent voor medicijnen, jodium, pleisters of andere stoffen! Wij raden u aan om één uur voor de ingreep 2 paracetamol tabletten van 500 mg in te nemen. Voor de ingreep vragen wij u uw oogleden schoon te maken en geen oogmake-up of crème te gebruiken.
De behandeling zelf.
U wordt verzocht voor de ingreep geen make-up of dagcrème te gebruiken. Vlak voor de ingreep tekent de arts het huiddeel af dat weggenomen moet worden. U krijgt een plaatselijke verdoving door middel van injecties in de oogleden. Via een snede in de ooglidplooi wordt de overtollige huid verwijderd, eventueel uitpuilend vet wordt verwijderd en de onderlaag wordt weer strakker gemaakt. Daarna wordt de snede gehecht. De ingreep duurt ongeveer een uur. Kom niet alleen, laat u rijden.
Na de behandeling
Direct na de ingreep vindt er gelijk koeling van de oogleden plaats om de zwelling en bloeding zoveel mogelijk te beperken. Het is verstandig ook thuis nog enige tijd rustig te gaan liggen en ieder uur te koelen.Uit ervaring gaat dit het beste met een plastic zakje met diepvriesdoperwten op uw oogleden. Leg hierbij een tissue op de huid om bevriezing van de huid te voorkomen. Herhaal dit de eerste dagen regelmatig. De dag na de ingreep wordt u gebeld om te horen hoe het met u gaat. In overleg wordt 6-7 dagen na de ingreep een controle verricht en worden de hechtingen verwijderd. De huid rond de ogen kan nog 2 á 3 weken gezwollen zijn of enigszins blauw verkleurd. Ook kan een trekkend gevoel rond de ogen optreden, soms jeuk.
De eerste twee weken na de ingreep mag u niet zwemmen, ook is zwaar tillen niet verstandig. Het gezicht wassen met lauw warm water is wel toegestaan. Na 2 weken kunt u overwegen een litteken crème (voor oogleden) gaan gebruiken voor het soepel houden van het litteken.
Na ongeveer een half jaar zijn de littekens vrijwel onzichtbaar en kan van een eindresultaat worden gesproken.
Complicaties
Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Zoals aan elke ingreep is er toch een risico aan verbonden. Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel. Lelijke littekens en infecties treden zeer zeldzaam op. De ernstigste complicatie van een ooglidoperatie is blindheid. Dit komt bij minder dan 1 op de 5000 ingrepen voor. De oorzaak is een bloeding na de operatie waarbij het bloed zich ophoopt in de oogkas. Daardoor raken de oogzenuw en het oog beklemd. Gelukkig hebben we dit nog nooit meegemaakt.
Waarschuwing:
Wanneer u na een ooglidoperatie merkt dat het oog gaat uitpuilen of dat u minder gaat zien, dient u direct met ons contact op te nemen.
Nazorg bij een ooglidcorrectie
Thuis de oogleden de eerste twee dagen iedere 2 uur 10 tot 15 min koelen met de zelfgemaakte zakjes met diepvries doperwten. De zelfgemaakte zakjes met diepvries doperwten nooit direct op de huid leggen, altijd eerst een papieren zakdoek over de ogen leggen en dan de zakjes met diepvriesdoperwten.
Tijdelijke gedragsregels: geen zonnebank, zon, zwemmen, sauna, zware sporten, make-up en teveel druk op het hoofd vermijden tot de oogleden goed genezen zijn.
Advies: glooiend met extra kussen de eerste dagen slapen en bij pijn paracetamol gebruiken, géén ibuprofen of aspirine, dit werkt bloedverdunnend.
Bloedverdunners niet de dag van de ingreep opstarten maar de volgende dag.
Na 3 weken de kunt u de huid van de oogleden verzorgen met een neutrale (litteken) crème.
Make-up kan pas als de wondjes volledig genezen zijn. Dit is veelal na 3-4 weken.
Wat kost het?
Een ooglidcorrectie kost bij ons voor beide ogen € 500,-.
U kunt deze rekening voldoen per bank op rekening: NL 42 RABO 03150.96.136
vóór het verwijderen van de hechtingen. Wanneer u hier niet voor kiest kunt u het bedrag ook contant betalen wanneer u op de praktijk komt voor het verwijderen van de hechtingen. Pinnen is niet mogelijk!
Verzekeraars vergoeden deze ingreep in het algemeen helaas niet. Een ooglidcorrectie komt pas voor vergoeding in aanmerking bij zeer ruim huidoverschot. U moet dan denken aan de situatie waarbij het bovenste ooglid tot (voorbij) halverwege de pupil hangt. Neemt u bij twijfel contact op met uw zorgverzekeraar.
Heeft u nog vragen? Kom dan langs of bel met de praktijk 0314 – 381212.
ooglidcorrrectie voorbeelden.pdf